Juridisch

Uw huurders betalen niet: wat nu?

Advocaat
1000views

Een huurder die niet meer in staat is zijn huur te voldoen, het is de nachtmerrie van menig verhuurder. Hoewel een huurder in Nederland relatief goed beschermd is, beschikt een verhuurder in Nederland over een aantal middelen om het geld op te eisen dat hem toekomt. Hieronder wordt besproken wat u als verhuurder kan ondernemen wanneer u geconfronteerd wordt met een wanbetaler.

Aangetekend schrijven

Over het algemeen wordt aangenomen dat u drie maanden betalingsachterstand de nodige stappen kan ondernemen tot ontbinding van het huurcontract. Meestal begint dat proces bij een aangetekend schrijven, waarbij u de huurder wijst op de niet-nakoming van zijn verplichtingen. Daarbij geeft u hem de mogelijkheid te betalen binnen een bepaalde termijn. U vermeldt ook best de boetes voor laattijdige betaling zoals overeengekomen in het huurcontract. Voor meer details over de formele vereisten, kan u zich steeds richten tot een huurrecht advocaat van Rechtnet.

Door middel van dit aangetekend schrijven kan u aantonen dat u er alles aan gedaan heeft om de achterstallige gelden te innen. Uw huurder heeft vervolgens 14 dagen de tijd de huur te betalen zonder extra incassokosten te hoeven betalen. Vandaar dat men ook wel spreekt van de 14-dagenbrief. Wordt deze niet verstuurd, dan zijn de incassokosten niet voor uw rekening.

Vrederechter

Indien dit aangetekend schrijven geen soelaas biedt en u nog steeds op uw centen moet wachten, kan u naar de vrederechter stappen. Beide partijen worden uitgenodigd en er wordt getracht tot een verzoening te komen, voor zover er nog geen voorafgaande verzoeningsprocedure heeft plaatsgevonden. Loopt het ook bij de verzoening mis, dan zal de rechter binnen een maand het geschil beslechten. Bij een niet al te omvangrijke huurachterstand zal daarbij meestal gekozen worden voor een afbetalingsplan, met bijkomende voorwaarden en termijnen. Iemand uit het huis zetten kan immers grote gevolgen hebben voor de desbetreffende persoon.

In het geval dat de huurachterstand echter dermate groot is, kan de rechter overgaan tot uithuiszetting. De huurovereenkomst wordt ontbonden en de huurder moet het gebouw binnen de maand ontruimen. Bovendien betaalt u als huurder ook de gerechtskosten indien u de procedure verliest.

Aarzel niet een huurrecht advocaat van Rechtnet te contacteren in geval u concrete vragen heeft met betrekking tot uw rechten als huurder of verhuurder.