Tips

Gebruik een verreiker voor jouw business

Gebruik een verreiker voor jouw business
864views

Werk je in de bouw- of landbouwindustrie, dan heb je vast wel eens gehoord van een verreiker. Dit is een multi-inzetbare machine die eigenlijk een samensmelting is van meerdere machines, waaronder een kraan, tractor en heftruck. Hierdoor kan deze machine je elke dag bij verschillende taken helpen. Je kunt het voorzetstuk op de heftruck veranderen en de machine hiermee geschikt maken voor de klus die jij moet uitvoeren. Benieuwd of een verreiker jouw business en werkzaamheden efficiënter kan maken? Lees dan snel verder.

Waarom een verreiker?

Het voornaamste voordeel van de verreiker is dat hij multifunctioneel is. De machine heeft namelijk zes verschillende functies voor allerlei verschillende werkzaamheden. Van het op en neer bewegen van de telescooparm tot het kantelen van de vorken, er is van alles mogelijk. Door de brede terreinbanden is de verreiker ook nog eens op elk terrein inzetbaar. Zo kun je het in de landbouwsector niet alleen inzetten op het veld, maar ook op het erf en in de stallen van een boerderij. Door het grote lastvermogen kan de machine zwaar tillen. Zoals eerder benoemd kun je meerdere voorzetstukken op de verreiker zetten die verschillende werkzaamheden makkelijker uitvoerbaar maken. Wil je bijvoorbeeld pallets optillen en vervoeren, zet dan de standaard vorken op de verreiker. Voor lastige klussen als het heffen van ronde objecten, zoals strobalen, kun je klemmen gebruiken die je 360 graden kunt draaien. Ideaal!

Certificaat

Houdt er rekening mee dat je een certificaat nodig hebt om een verreiker te kunnen besturen. De mogelijkheden van een verreiker lijken dan wel een combinatie van verschillende andere machines, maar de besturing hiervan gaat meestal toch helemaal anders. Hierdoor kent de verreiker zijn eigen specifieke risico’s en gevaren en vereist de besturing deskundigheid. Stap dus niet zomaar op een verreiker, maar zorg dat je de machine veilig kunt besturen. Meestal duurt een cursus een dag, maar als je nog helemaal geen ervaring hebt dan kan de cursus enkele dagen duren. Je krijgt zowel een theorie- als praktijkdeel en na het slagen voor het examen ontvang je het certificaat. Dit certificaat is vijf jaar geldig en zal automatisch verlopen. Daarom ben je verplicht een herhalingscursus te doen.  

De cursus

De cursus bestaat dus uit een theorie- en praktijkdeel. Eerst leer je over de veiligheid volgens de Arbowet, verkeersvoorschriften, vakkennis, schades en kosten en nog meer. Vervolgens ga je in het praktijkdeel aan de slag met de bediening, het behandelen van lasten, rijden op ruw terrein en bewustwording van gevaren en risico’s.