TipsWonen

Slecht geslapen? Kom dan niet werken!

Slecht geslapen? Kom dan niet werken
2.19Kviews

Het aantal mensen met een slaapprobleem stijgt ieder jaar opnieuw. Uit een gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat inmiddels meer dan 3 miljoen mensen in Nederland te weinig slaapt. Zorgelijk, zeker met het oog op de gevolgen voor de gezondheidszorg. Bovendien onderschatten veel mensen de gevolgen van een slechte nachtrust in het dagelijks leven.

Slecht slapen heeft bijvoorbeeld een grote invloed op jouw werkefficiëntie. Het lijdt niet alleen tot een lagere productiviteit, maar kan ook onveilig gedrag veroorzaken. Het gedrag van mensen die een ernstig slaaptekort hebben kan ook wel vergeleken worden met iemand die dronken is. Je ziet vrijwel dezelfde verschijnselen. En hoewel je natuurlijk niet dronken naar je werk komt, zien we nog genoeg mensen die met ernstige slaapproblematiek wel degelijk op het werk verschijnen. Die gewoon uit hun bed stappen, in de auto gaan zitten en verwachten dat ze nog steeds productief kunnen zijn. De impact van slaapklachten is dan veel groter dan men denkt. Maar hoe kan dit dan opgelost worden?

Gevolgen van slecht slapen zijn ongekend

Slaapproblematiek is van grote invloed op de werkefficiëntie en de veiligheid binnen het bedrijf. Als werkgever zal je je personeel nooit stimuleren om onder invloed op kantoor te verschijnen. Wanneer een collega slecht heeft geslapen, zal deze echter ook geen steun kunnen ontvangen om thuis te blijven en bij te slapen. Vreemd eigenlijk, want een slaaptekort kan hetzelfde effect hebben.

Mensen die slecht slapen hebben te maken met concentratieproblemen, voelen zich soms gedesoriënteerd, hebben moeite met het houden van het overzicht en hebben een grotere kans om fouten te maken. Zo’n 80% van de burn-outs gaan gepaard met slaapproblematiek. Door te weinig slaap ervaren mensen psychische klachten en door psychische klachten ervaren ze weer minder slaap. Een vicieuze cirkel. En iets wat niet eenvoudig opgelost is. Dekbedden kopen bij Weidswonenenslapen.nl helpt wellicht wel bij het creëren van een prettige slaapomgeving, maar er moet nog veel meer dan dat gebeuren voordat de slaapproblematiek daadwerkelijk opgelost kan worden.

Wat kan je als werkgever doen?

Werkgevers spelen een belangrijke rol in het signaleren van slaapproblematiek onder het personeel. Je voorkomt verzuim en een onveilige werkomgeving door snel op te treden als je bijvoorbeeld de volgende signalen opvangt:

  • Als de werknemer regelmatig klaagt over vermoeidheid
  • Er meer fouten worden gemaakt of er langzamer wordt gewerkt dan normaal
  • Als de werknemer er vaak moe uitziet en prikkelbaar reageert

Je kunt al enorm veel verschil maken door bewustzijn te creëren en te helpen bij het zoeken naar oplossingen. Moedig een lunchwandeling aan, probeer stress zoveel mogelijk te verminder en geef de werknemer handvaten om mee aan de slag te gaan.

Probeer de werknemer tevens aan te moedigen bij het zoeken van professionele hulp en het optimaliseren van de slaapkamer. Wat mensen vaak niet beseffen is dat het matras, het hoofdkussen en zelfs een molton hoeslaken van Weidswonenenslapen een allesbepalende rol spelen bij een goede nachtrust. Wijs je personeel hier dan ook gerust op. Soms zijn het maken van kleine aanpassingen in huis al voldoende.

Merk je dat een personeelslid enorm te lijden heeft onder slaaptekort. Laat hem of haar dan naar huis gaan en indien mogelijk bijslapen. Maak tevens samen een afspraak bij een bedrijfsarts of laat hem naar de huisarts gaan. Het werkt niet om in deze vicieuze cirkel te blijven hangen. Ook als werkgever beschik jij over de verantwoordelijkheid om deze te doorbreken en naar een oplossing te zoeken.