Tips

Wat mag wel en niet bij verhuur van een bedrijfspand?

Wat mag wel en niet bij verhuur van een bedrijfspand
548views

Zoals de manier van wonen verandert, zo verandert ook de manier van werken steeds meer. Wie een pand bezit en dit verhuurt aan een bedrijf of aan meerdere bedrijven, heeft dus ook met een veranderende wereld te maken. Het is dan ook goed om eens te weten wat er nu allemaal precies wel en niet mag. Hoe zit het bijvoorbeeld met de contracten die je afsluit? Niet alleen als het gaat om het moment van afsluiten, maar zeker ook om het moment van aflopen. Welke andere zaken spelen verder mee?

Verschil tussen wonen en werken

In de eerste plaats is het belangrijk om goed te leren wat het verschil tussen wonen en werken eigenlijk precies inhoudt. Voor de wet is hier namelijk een groot verschil tussen. Dit betekent ook dat er aparte regels voor beide vormen zijn. In dat opzicht is het dus ook goed om dit als verhuurder eerst goed door te nemen. De meeste verkeerde beslissingen worden namelijk genomen op basis van een verkeerde interpretatie van de wet. Vaak wordt gedacht dat de regels voor wonen door te trekken zijn waar het gaat om bedrijfspanden en de verhuur daarvan.

Contract is contract

Een belangrijk punt is het respecteren van het contract. Dat geldt voor de verhuurder, maar dat geldt net zo goed ook voor de huurder. Er wordt een afspraak gemaakt voor een bepaalde periode van verhuur en die periode zal ook uitgediend moeten worden. Zijn er dan geen mogelijkheden om hier onderuit te komen? Toch zijn die er wel. In de eerste plaats is er natuurlijk het einde van het contract. Daarin is een opzegtermijn opgenomen. Vaak is die termijn een jaar. Dat betekent dus dat een jaar voor het einde de huurder kan opzeggen voor over een jaar.

Eerder een contract beëindigen

Het eerder beëindigen van een contract ligt wat minder gemakkelijk. Het is namelijk wel zo dat de afspraak nu eenmaal gemaakt is. Dat betekent dus ook dat deze afspraak in ere gehouden moet worden. Dat neemt niet weg at met wederzijds goedvinden een contract wel eerder te beëindigen is. Het is dus vooral ook belangrijk om op een goede manier hiermee om te gaan. Zorg bijvoorbeeld dat de juridische belangen goed beschermd worden bij beide partijen. Op die manier is er op een goede manier toch te zorgen dat er een gunstige uitkomst voor alle partijen te realiseren is.

Te laat met opzeggen

Het grote probleem zit vooral in het moment van opzeggen. Veel verhuurders zijn simpelweg te laat met opzeggen. Dit betekent dat de overeenkomst ook na de afloop van het contract gewoon doorloopt. Dit probleem ligt dan ook bij de verhuurder. Het is belangrijk om daar goed op te letten. De verhuurder heeft dan het recht om het contract gewoon in ere te houden. Bedenk wel dat de huurder net zo goed rechten heeft. Een verhuurder kan zelf ook niet zomaar onder een contract uit. Zelfs bij opzegging kan de huurder hier niet mee instemmen.

Werken met een specialist

Het is natuurlijk ook lastig om dit allemaal goed te begrijpen. In dat opzicht is het dan ook slim om gewoon te kiezen voor het werken met een specialist. Iemand die goed juridisch onderlegd is, kan ervoor zorgen dat alles op een goede manier wordt verzorgd. Dit is zeker belangrijk wanneer je als verhuurder aan de slag gaat met het verhuren van bedrijfspanden. Alleen al omdat dit dan niet zal leiden tot onnodige problemen. Ook voor de huurder is het natuurlijk een goed idee om een specialist in de arm te nemen hiervoor.