Dienstverlening

Leren presenteren; 3 tips

leren presenteren
270views

Het spreken voor een groep is voor velen van ons een enorme angst. Of het nu gaat om een spreekbeurt op de basisschool een presentatie voor een grote groep of het leiden van een vergadering op ons werk. We vinden het vaak allemaal ontzettend spannend. Toch zijn er een aantal tips, die jouw kunnen helpen het presenteren een stuk makkelijker te maken. Het heeft immers vaak allemaal te maken met je eigen zelfvertrouwen. Met een paar eenvoudige tips kan iedereen probleemloos en zelfverzekerd zijn of haar verhaal doen. Om je een eindje de goede richting in te helpen, hebben we 3 belangrijke tips voor je samengesteld, zodat ook jij kunt presenteren!

Goed begin is het halve werk!

Wil jij leren presenteren, dan is de eerste indruk natuurlijk het allerbelangrijkste. Zorg er dus altijd voor, dat je direct zorgt dat je de volledige aandacht van de hele zaal te pakken hebt, met een flitsende opening. Dit kan zijn een statement, maar ook een vraagstuk die ervoor zorgt dat je publiek gedurende de gehele presentatie de aandacht niet van je af wil en kan houden. Op deze manier zorg je ervoor, dat ook al is het gedurende de rest van je presentatie iets minder, de spanning en nieuwsgierigheid het hier absoluut van wint!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste. Wanneer je exact weet wat je wilt vertellen, zal je merken dat je een stuk minder gespannen bent. De meeste spanning komt namelijk vaak voort uit het feit je bang bent dat je iets bent vergeten. Kortom, door je presentatie goed voor te bereiden en een aantal keren te oefenen voor vrienden, familie en collega’s, zal je merken dat het op het moment dat het er echt om gaat een stuk gemakkelijker gaat.

Steekwoorden

Wanneer je het lastig vindt om alles te onthouden, dan kan het helpen voor jezelf een aantal steekwoorden te noteren. Wanneer je een presentatie geeft, dan kun je deze natuurlijk perfect verwerken in je bijvoorbeeld je sheets. Doe je het uit je hoofd, dan is een blaadje met een inhoudsopgave die bestaat uit verschillende steekwoorden een verstandige keuze. Mocht je het dan even kwijt zijn, dan kun je door middel van steekwoorden snel de draad weer oppakken.