Wonen

De meest gemaakte fouten bij het planten van een beukenhaag

De meest gemaakte fouten bij het planten van een beukenhaag
461views

Een beukenhaag is typisch een haag die tot de verbeelding spreekt. Hij verandert namelijk met de seizoenen van kleur en houdt zijn rosse, dorre loof vast gedurende de koude wintermaanden. Het hele jaar geeft de beukenhaag een natuurlijke sfeer in je tuin. Het is dus ook niet vreemd dat veel tuinders maar wat graag een beukenhaag in een tuin planten. Wanneer je eruit bent en een beukenhaag wilt planten, is het belangrijk dat je bepaalde fouten niet maakt. Lees het artikel om goed voorbereid te zijn en voor tips voor het planten van een beukenhaag van Beukplanten.

Zorg voor de juiste grond

Een natte, zware kleigrond is niet goed om een beukenhaag in te planten. Elk regenbuitje eist zo zijn tol van de normaal gesproken sterke en gezonde beuk. Zo’n situatie wil je voorkomen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een beukenhaag in de juiste grondsoort aan te planten. Een beukenhaag houdt van een humusrijke en goed doorlatende grond en verdraagt geen natte grond.

Plant de beukenhaag op het juiste moment

Wanneer je een beukenhaag op het verkeerde moment plant, is de kans dat hij goed gaat groeien heel klein. Het is dus heel belangrijk om de beukenhaag te planten onder de juiste omstandigheden. Je moet hem niet planten als het hard regent aangezien de grond dan veel te nat is. Ook moet het niet vriezen, dat brengt de haagplanten ernstige en soms zelfs onherstelbare schade toe. Het beste is om de beukenhaag te planten als het niet regent en de temperatuur mild is. Planten met blote wortel kunnen van oktober tot april worden aangeplant. De beuk is dan in rust.

Snoei de haag niet te weinig

Een beukenhaag is het mooiste als het strak gesnoeid is. Een volle beukenhaag met veel vertakkingen die net gesnoeid is, ziet er prachtig uit. Wanneer je de beukenhaag regelmatig snoeit, stimuleer je dat er nieuwe vertakkingen ontstaan. Te weinig snoeien zal de beukenhaag geen goed doen: de haag zal steeds dunner worden en zijn uiterlijk zal er zeker niet op vooruit gaan. De beukenhaag kan het best twee keer per jaar worden gesnoeid: de eerste keer in het voorjaar en daarna nogmaals in het najaar.