Veel mensen dromen van een mooi verzorgde tuin die er aantrekkelijk uitziet, het geheim achter veel van deze tuinen is worteldoek. Zoals veel tuineigenaren je echter kunnen vertellen, is onderhoud aan de tuin echter een groot nadeel. Om relaxed te kunnen genieten van een tuin die er netjes bij ligt, moet je er natuurlijk wel wat werk in steken. Ongeacht of je nu een tuin hebt met planten en bloemen of juist bestrating, de strijd tegen onkruid heeft iedere eigenaar van een tuin met elkaar gemeen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om allerlei middeltjes in te zetten om onkruid te bestrijden. Veel mensen gebruiken dit alleen liever niet in verband met zorgen voor het milieu of simpelweg omdat zij begrijpelijk liever geen chemische middelen in hun mooie groene tuin willen strooien. Juist voor dit soort mensen gaan wij dieper in op worteldoek, wat voor velen de ideale uitkomst is.
Wat worteldoek is
Voordat we kijken naar hoe je worteldoek daadwerkelijk gebruikt en wat worteldoek kan betekenen voor je eigen tuin, is het een goed idee om eerst te kijken naar wat worteldoek eigenlijk is. Misschien klinkt de naam je al bekend in de oren, of misschien heb je al gehoord van worteldoek onder een andere naam. Soms wordt worteldoek namelijk ook anti-worteldoek genoemd, wat de werking ervan wat duidelijker maakt. Weer een andere benaming is gronddoek. Deze naam heeft het gekregen omdat je de doek dus op de grond legt, onder de bestrating of planten. Worteldoek voorkomt dus de groei van de wortels van onkruid. Dit gebeurt doordat de doek gemaakt is van geweven kunststof, waardoor de wortels van onkruid niet kunnen groeien.
Worteldoek voor planten of bestrating
Veel mensen denken hiernaast onterecht dat worteldoek alleen gebruikt kan worden voor tuinen die gebruik maken van grind of bestrating. Alhoewel dit vaak gebeurt en worteldoek uitermate geschikt is om neer te leggen onder grind of bestrating om onkruid te voorkomen, kan je het ook in een tuin met planten gebruiken. Dit kan je doen door gaten in het worteldoek te snijden met een stanleymes, waar je vervolgens de planten in poot. Het risico is dan wel dat er wat onkruid rond de ruimtes van de planten zal groeien. De hoeveelheid onkruid in vergelijking met een tuin zonder worteldoek is gelukkig vooralsnog een stuk kleiner.
Het plaatsen van worteldoek
Worteldoek kun je het beste plaatsen op een egale ondergrond van zand. Daarnaast is het belangrijk om het worteldoek goed vast te zetten. Veel mensen gebruiken hier grondpennen voor, alhoewel je ook grond kan gebruiken om te hoeken vast te zetten of in te graven. Tenslotte is het erg belangrijk om worteldoek van een goede kwaliteit aan te schaffen. De kans is namelijk erg aanwezig dat goedkoper worteldoek dunner is, waardoor het waarschijnlijk minder lang meegaat of scheurt. Als het om worteldoek gaat is het dus belangrijk dat je voor kwaliteit kiest!