TipsWonen

Zo zorg je voor een veilig huis

166views

Een veilige woning is geen vanzelfsprekendheid in de huidige tijd. Inbrekers gebruiken veel geweld om woningen, maar bijvoorbeeld ook bedrijfspanden binnen te dringen. Hierbij zetten zij verschillende inbraakmethodes in. Denk bijvoorbeeld aan kerntrekken, waarbij men probeert de cilinder uit het slot te trekken met een klauwhamer of breekijzer. Dit doet men door eerst een spijker of schroef in het slotgat te slaan of te draaien. Welke maatregelen kun je nemen om de inbraakbeveiliging in huis te verbeteren? Kies je voor een nieuw slot op de voordeur van je woning, of combineer je de bestaande sloten met een alarmsysteem? In dit artikel lees je meer over de verbeteringen die je aan de beveiliging van jouw woning door kunt voeren. Aan welke van deze opties heb jij al eens gedacht? 

Start met een goed slot op ramen en deuren 

De basis van je inbraakbeveiliging thuis wordt gevormd door een goed slot. Niet alleen op de voor- en achterdeur, maar ook op ramen. Denk hierbij in het bijzonder aan de ramen die makkelijk toegankelijk zijn voor inbrekers; de ramen bij een regenpijp of bijvoorbeeld grenzend aan het platte dak van de aanbouw of schuur. Sloten vervangen is iets wat je het beste door een slotenmaker kunt laten doen. Met name, wanneer je overstapt van een slot met twee verbindingspunten in het kozijn naar een variant met drie of zelfs vier van deze punten. Zou je de gaten in het kozijn onnodig groot maken, dan verzwak je het slot onbedoeld. 

Kwaliteit van sloten bepalen op basis van SKG-beoordeling 

Bij het vervangen van sloten kun je de kwaliteit hiervan inschatten op basis van de beoordeling die Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) hieraan heeft gegeven. Deze beoordeling loopt uiteen van nul tot en met maximaal drie sterren. 

Combineer goede sloten met een alarmsysteem 

Je wilt er niet alleen alles aan doen om een inbraak te voorkomen; ook wil je inbrekers afschrikken op het moment dat zij de woning binnen zijn weten te komen. Dit doe je door de sloten op deuren en ramen te combineren met een alarmsysteem. Je kunt zo’n alarmsysteem zelf samenstellen. Het alternatief is een bestaand pakket uit de bouwmarkt of een webshop. Nadeel van die laatste optie is het feit, dat een dergelijk systeem vaak niet naadloos aansluit op de beveiligingsrisico’s die je in jouw woning loopt. Een slotenmaker kan hulp bieden bij het uitwerken van een risicoanalyse. Zo’n analyse is gericht op het in kaart brengen van risico’s in de inbraakbeveiliging. 

Beveiligingscamera’s aan de gevel gebruiken 

Een derde optie die je hebt om voor een veilig huis te zorgen, is het gebruik van beveiligingscamera’s. Hang ze op aan de gevel van je woning. Net als een alarmsysteem zal een beveiligingscamera inbrekers afschrikken. Daarbij vergroot een beveiligingscamera de pakkans, als een inbreker toch een poging waagt. In plaats van voor een professionele camera, zou je ook voor een slimme deurbel kunnen kiezen. Steeds meer Nederlanders hangen zo’n deurbel op naast de voordeur. Niet alleen verkleint het de kans op een inbraak; het is ook fijn om te weten wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld.