Tips

Werken in de horeca, je krijgt er veel voor terug

Horeca
503views

Het is heel goed voor je om een tijdje in de horeca te werken of in mijn geval om er je toekomst van te maken. Ik ben ooit begonnen als serveerder bij een café. Ik ben toen volledige gevallen voor het horecaleven. Toen heb ik besloten om een eigen horecaonderneming te openen. Dat ging niet zonder slag of stoot, want in de horeca krijg je altijd te maken met onverwachtse omstandigheden. 

Diploma’s en certificaten

Er zijn een aantal belangrijke certificaten die gehaald moeten worden in de horeca. Eén voorbeeld daarvan het diploma voor sociale hygiëne. Dit is een nogal belangrijk diploma en kan nog wel eens goed van pas komen in de praktijk. Het diploma ‘Sociale Hygiëne’ heb ik gehaald bij ‘Picabia Opleidingen’. Je moet in bezit zijn van dit diploma als jouw onderneming alcohol bezit of verkoopt. Er moet volgens de wet altijd minimaal één iemand aanwezig zijn tijdens openingstijden die dit diploma heeft. Zodoende weet je bijvoorbeeld hoe er gehandeld moet worden bij sociaal ongewenst gedrag (meestal in combinatie met alcohol).

Hot mooie van het horeca leven

Maar terug naar het begin. Waarom is de horeca zo een mooie branche om in te werken? Je bent student en je hebt een beetje extra geld nodig om leuke dingen te doen. Wat doe je dan? Je zoekt een bijbaantje. De meeste studenten komen dan terecht in de horecabranche. Vaak als serveerder/serveerster of soms (in het begin) in de keuken als afwasser. Horeca is dan ook best hard werken. Vooral als het druk is ben je constant in beweging en dan ook nog eens met een zwaar dienblad. Toch is werken in de horeca vooral heel leuk en dankbaar werk. 

Persoonlijke ontwikkeling in de horeca

Van werken in de horeca leer je veel. Veel meer dan je jezelf realiseert. Je werkt in een team samen, je leer je eigen geld verdienen, maar nog veel belangrijker: het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Zo leer je bijvoorbeeld in de horeca om proactief te zijn. De meeste mensen zijn van nature een beetje schuchter/verlegen om op onbekende mensen af te stappen, zeker als het gaat om een grote groep. In de horeca doe je niet anders. Je zal wel naar een tafel toe moeten stappen om de klant te serveren. Je wordt automatisch proactief, iets waar je in de toekomst veel profijt van hebt.

Er kunnen zich ook altijd onverwachte situaties voordoen in de horeca. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een ontevreden klant, of een grote groep mensen waar ruimte voor geregeld moet worden. Je leert dan om in oplossingen te denken. Een ander herkenbaar punt is een lastige klant. Niet elke klant is altijd even makkelijk. Sommige klanten zijn nou eenmaal niet snel tevreden of hebben altijd iets te klagen. Daar wordt je geduld behoorlijk van op de proef gesteld. Het is aan jouw de taak om dan zo rustig mogelijk te blijven, want de klant is altijd koning. 

Verder kan het zoals ik eerder al schetste soms onverwachts heel druk worden op een terras. Dan probeer je iedereen zo goed mogelijk te serveren met een hapje en een drankje en ben je continu in beweging. Je zal ongetwijfeld in het begin in de stress raken door die overweldigende drukte, maar ook daar leer je mee omgaan op den duur. En als laatste wil ik benoemen dat je leert om duidelijk te communiceren met de klant. Je wilt namelijk niet dat er miscommunicatie en verwachtingen bij de klant ontstaan die niet juist zijn. Daarom leer je al gauw om zo duidelijk mogelijk te zijn op een respectvolle manier.