TipsWonen

Wat te doen bij een borrelende afvoer?

Wat te doen bij een borrelende afvoer?
322views

Wanneer je afvoer borrelt, betekent dit vaak niet iets goeds. Het borrelen geeft aan dat er een rioolprobleem aan zit te komen. Maar wat voor rioolprobleem is dat dan? Dat weet je niet altijd van tevoren. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor het borrelende geluid in jouw riool, zodat je weet wat er aan de hand is én wat je eraan zou kunnen doen. 

De leidingen zijn te lang

Dat de leidingen te lang zijn, is een probleem wat je vaak hebt bij appartementen en flats. Vaak wordt dit opgemerkt in de badkamer of de keuken, daar loopt het water dan langzaam of slecht weg. Wanneer de leiding die naar de standleiding loopt te lang is, kan het zo zijn dat het afgevoerde water onderweg wat obstakels tegenkomt die zorgen dat het water niet snel en goed wordt afgevoerd. Dit kun je niet eenvoudig oplossen, tenzij jij kennis hebt van afvoerleidingen. Wanneer je geen kennis hebt van afvoerleidingen, kan je een ontstoppingsbedrijf uit Breda inschakelen. 

De ontluchting is niet goed

Dat de ontluchting niet goed is, is een probleem wat je zelf kunt voorkomen. Vaak is de liggende leiding onder jouw pand doorgezakt, wat betekent dat al het water niet meer goed afgevoerd kan worden en het dus in deze leidingen stil blijft staan. Om al het water goed af te voeren is er een ontluchtingskanaal op jouw riool aangesloten. Dit omdat het water niet kan wegspoelen zonder lucht. Maar wanneer de liggende leiding vol staat, kan het riool niet goed ontlucht worden. Wanneer je dan jouw toilet doorspoelt of gaat douchen, ontstaat er een vacuüm in de leiding. De lucht wordt ergens anders gezocht, dit is meestal een gootsteen. Dit is dus het borrelende geluid wat je hoort. 

Het overstromen van het hoofdriool

Soms krijg je te maken met het overstromen van het hoofdriool en dan vooral als het veel regent of regent heeft in een korte periode. Niet alle rioleringen zijn daar goed tegen bestand. De hoofdriolering kan door een hevige regenbui vol komen te staan of overstromen. De kans dat dit gebeurd wordt groter als alle regenpijpen en dakgoten van elk gebouw op het hoofdriool zijn aangesloten. 

Doordat het water zo snel het riool instroomt, wordt de lucht in het riool met veel kracht naar buiten gedrukt. Deze lucht kan alleen via de aangesloten rioleringen ontsnappen, wat betekent dat deze alle gebouwen in wordt geduwd. Als je een goede ontluchting hebt, is dit natuurlijk niet zo’n probleem, maar als deze niet goed werkt, kan het in al jouw afvoeren flink gaan borrelen en pruttelen.