Tips

Wat gebeurt er met mijn groenafval

Afval
555views

Veel Nederlanders zijn druk aan het scheiden en scheiden zo behoorlijk wat verschillende afvalstromen. Dat is natuurlijk hartstikke goed voor het milieu, zo kan een zeer groot deel van het afval hergebruikt of gerecycled worden en dat scheelt een hoop CO2 uitstoot. Daarbij is recyclen goedkoper. Ook gft-afval scheiden we, maar wat gebeurt er eigenlijk mee als de container is geleegd? In dit artikel leggen we je dat uit.

Ieder jaar worden duizenden kilo’s groenafval ingezameld. Dit afval wordt verwerkt naar bijvoorbeeld compost, maar ook bijvoorbeeld groene energie. Zo zorgt het scheiden van gft ervoor dat al deze dingen weer op een groene manier terug de grond in kunnen. Kijk voor meer informatie op container huren in Breda.

Compost

Van gft-afval wordt compost gemaakt. Sommige mensen doen dat zelf al. Door namelijk gft-afval op een grote hoop te gooien en voor de juiste condities te zorgen, ontstaat compost. Thuis duurt het composteren van gft ongeveer zes maanden en kost het behoorlijk wat werk. In een composteerfabriek zijn alle omstandigheden geoptimaliseerd. Zo is de temperatuur en het vochtgehalte altijd precies goed en wordt het afval regelmatig gekeerd waardoor er voldoende lucht bij kan. Omdat het composteerproces zo wordt geoptimaliseerd, duurt het in een dergelijke fabriek slechts zes tot zeven weken tot er compost is ontstaan.

Groene energie

Van gft-afval wordt ook groene energie gemaakt. Een deel van het gft-afval gaat voor het composteren door een vergistingsproces. Bij die vergisting ontstaat biogas, dat weer gebruikt kan worden om elektriciteit of groen gas van te maken. Het gft dat na de vergisting nog overblijft, wordt alsnog gecomposteerd.

Verbranden

Ongeveer 5% van het gescheiden gft-afval is vervuild, waardoor het niet gerecycled kan worden en dus wordt verbrand. Vaak is het afval vervuild met te veel plastic, glas, papier en karton en dat geeft problemen bij de verwerking. Zonde, want ook die 5% kan een verschil maken. Let er dus goed op wat je in je gft-bak weggooit.