Friday, September 20, 2024
Tips

Wanneer moet een plant een paspoort?

plant
73views

Iedereen houdt wel van een leuk plantje in hun huis en zo kan je meteen je hele woning omtoveren. Planten creëren gelijk een bepaalde sfeer in huis en dit maakt het ook een zeer geliefde vorm van decoratie. Als je een plant haalt wil je natuurlijk ook weten waar deze vandaan komt en hoe je hem precies moet verzorgen. Veel planten hebben dan ook een plantenpaspoort en dit is bijvoorbeeld verplicht voor alle planten die bestemd zijn voor opplant. Je hebt dan ook een plantenpaspoort nodig bij vervoer en handel van planten en plantaardige materialen binnen Europa. Maar hoe zorg je er nou voor dat een plantenpaspoort goed op de plant komt te staan?

Wat is een plantenpaspoort?

Als jij naar het tuincentrum gaat en even een mooie plant gaat uitzoeken voor bij je woning, is er een hele grote kans dat deze ook een plantenpaspoort heeft. Maar wat houdt een plantenpaspoort nou precies in en wat kan je hier allemaal op aflezen? Een plantenpaspoort is een verzameling van verplichte informatie die gedocumenteerd moet zijn bij het verhandelen van alle planten bestemd voor opplant binnen de Europese Unie. Op een plantenpaspoort kan je bijvoorbeeld aflezen wat de herkomst is van de zending en op die manier kan je ook de oorspronkelijke producent traceren. Een geldig plantenpaspoort heeft dan ook altijd een vaste opmaak.

Hoe moet een plantenpaspoort eruitzien?

Sinds 14 december 2019 is er een nieuwe plantgezondheidsverordening 2016/2031/EU “opplant bestemde planten” ingegaan. Dit heeft de regels van de plantenpaspoortplicht een beetje aangepast en nu moeten meer planten ook een plantenpaspoort hebben. De plantenpaspoortplicht is toen uitgebreid naar alle ‘voor opplant bestemde planten’, dus ook bloembollen vallen hieronder.

Een plantenpaspoort heeft een vast formaat, waarop je de volgende informatie kan aflezen:

  • in de linkerbovenhoek: de EU-vlag (in kleur of zwart-wit)
  • in de rechterbovenhoek: het woord ‘Plantenpaspoort/Plant Passport’
  • ‘A’ + botanische naam
  • ‘B’ + ISO-code lidstaat, koppelteken, fytosanitair registratienummer (9 cijfers)
  • ‘C’ + traceerbaarheidscode
  • ‘D’ + ISO-code land van oorsprong/productie, ook als dit Ned

Een plantenpaspoort aanbrengen

Er zijn een paar verschillende mogelijkheden om het plantenpaspoort aan de plant te koppelen: 

  • Je kan bijvoorbeeld het plantenpaspoort printen op steekkaarten en deze vervolgens in de pot van de plant steken.
  • Het plantenpaspoort printen op een plantenlabel en deze aan de plant ophangen.
  • Het plantenpaspoort printen op de tray of de pot

Je kan ook je plantenpaspoort laten aanbrengen bij een aanbieder die hier speciale printers voor heeft en op die manier wordt het netjes voor je gedaan.