
De horeca draait weer op volle toeren sinds de versoepeling van de coronamaatregelen. “Nooit meer!” Zo luidt het motto van de meeste horecaondernemers. Toch hebben zij in deze twee jaar ook duidelijk laten zien hoe flexibel ze kunnen zijn. Veel ondernemers hebben heel veel bijzondere acties bedacht om het hoofd boven water te houden. Ze hebben laten zien dat ze tegen een stootje konden. Die twee jaar konden bovendien ook gebruikt worden om de eigen kosten eens goed onder de loep te nemen en het bedrijf te optimaliseren.
Als er één ding is wat in veel horecazaken nog altijd niet helemaal goed gaat, dan is het wel voedselverspilling. Net als in veel huishoudens wordt er nog altijd veel te veel voedsel weggegooid. Uit onderzoek blijkt dat we wereldwijd maar liefst 1.3 miljard ton voedsel weggooien. Vreselijk! Niet alleen voor het milieu en ondankbaar tegenover de mensen die nog altijd honger lijden, maar ook voor de eigen portemonnee. Juist nu is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk met voeding om te gaan.
Merk jij dat er in jouw horecazaak ook nog altijd te veel wordt weggegooid? Met de volgende tips voorkom je voedselverspilling en zal dit voortaan verleden tijd zijn.
Gebruik goed verpakkingsmateriaal
Nog al te vaak zien we dat voedsel in de verkeerde verpakkingen wordt bewaard. Sommige dingen zijn immers langer houdbaar en langer door te gebruiken. Met afsluitbare emmers kun je sauzen gekoeld zeker een week bewaren. Maar dan moet dit wel in de juiste verpakkingen worden bewaard. Het is daarom slim om hier wat extra in te investeren. Op die manier hou je voeding en eerder geproduceerd eten langer goed en hoeft dit dus ook minder snel weggegooid te worden. Let wel op dat je altijd de houdbaarheidsdatums duidelijk op de verpakking schrijft.
Bewaar alle restproducten
Tijdens het snijden van rauwe producten blijven er altijd wel wat restjes achter. Net niet mooi gesneden groentes bijvoorbeeld. Deze hoeven echter zeker niet direct weggegooid worden. Probeer zo vindingrijk mogelijk om te gaan met de voeding binnen jouw bedrijf. Laat bijvoorbeeld al het personeel de groenterestjes in een grote pan bewaren. Bekijk na het preppen wat er precies is overgebleven en bedenk vervolgens hoe je dit zou kunnen gebruiken. Allerlei verschillende groentes kunnen bijvoorbeeld prima gebruikt worden voor het maken van een verse soep. De groentes worden gepureerd en je ziet niets meer van de gekke vorm of het minder aantrekkelijke uiterlijk.
Pas een goed opslagsysteem toe
Een goed opslagsysteem is al het halve werk. Dat is eigenlijk precies zoals thuis, alleen dan op veel grotere schaal. Thuis zet je in de koelkast vast ook de producten die als eerst op moeten duidelijk in het zicht. Dat doe je ook in de voorraadkast op het werk. Hierbij is het belangrijk om de FIFO-methode te hanteren.
FIFO staat voor First In First Out. Kortom, de producten die het eerst zijn geleverd, moeten ook als eerst weer worden gebruikt. De oudste producten gaan als eerst op. Zo wordt voedselverspilling als gevolg van bederf drastisch verminderd.