TipsWonen

Taxatierapport: de betekenis en kosten hiervan

305views

Alvast gefeliciteerd je hebt een woning gekocht, dan is het nu de hoogste tijd om een hypotheek te regelen. Op het moment, dat je een hypotheek wilt afsluiten, of zelfs wilt oversluiten, dan heb je toch écht een taxatierapport nodig. Om dit te kunnen bewerkstelligen heb je dus een taxatie nodig, die is uitgevoerd door een zogeheten: taxateur. Maar wat doet deze partij precies? En zijn er zaken waar je rekening mee moet houden?

Gelukkig zijn wij er voor jou om dit zó goed mogelijk in kaart te brengen.

Hieronder lees je er meer over:

Taxatierapport? Dit doet een taxateur!

Voordat wij je meer gaan vertellen, over het taxatierapport, is het nu belangrijk over wat een taxateur precies is en wat deze partij voor je kan betekenen. Simpelweg, is een taxateur een partij, die de waarde van een woning in kaart brengt d.m.v. een zogeheten: schatting. Die schatting wordt vervolgens omgezet in een taxatierapport. Wel is het belangrijk, dat dit niet zomaar uit de losse pols mag worden voltrokken.

Dit wordt gedaan op basis van een erkend speciaal validatiesysteem, zodat het ook écht bruikbaar is voor de aanvragers van het taxatierapport. Dit kan nodig zijn voor het kopen, of verkopen van een woning, daarnaast is het vaak, ook essentieel is bij het aanvragen van een hypotheek. Vaak is dit een vereiste, vanuit de hypotheekverstrekker, zodat zij zekerheid hebben bij het verstrekken van een hypotheek.

Houd wel in acht, dat veel makelaars, ook taxateurs zijn, maar een gevalideerde taxatie mag nooit door een makelaar worden uitgevoerd. Enkel en alleen door een erkend taxatierapport anders wordt het namelijk niet door een geldverstrekker goedgekeurd. En dat is natuurlijk wel belangrijk, aangezien jij immers een hypotheek wilt verkrijgen, via de geldverstrekker.

Het beste wat je kunt doen, is het kiezen voor een onafhankelijke geldverstrekker, zo weet je zeker, dat dit vanuit de hypotheekverstrekker wordt goedgekeurd. Dus zo’n taxatie huis, is misschien wel belangrijker, dan je misschien zult vermoeden.

Taxatierapport? Zo werkt het precies!

Nu we je meer hebben verteld, over wat een taxateur precies allemaal doet, is het nu de hoogste tijd om je te vertellen, over het taxatierapport. In de eerste fase, is het noodzakelijk, dat de taxateur zoveel mogelijk informatie, over de woning gaat noteren. Dit wordt, ook wel eens de opname van de woning, of het object genoemd. Hierbij kun je denken aan de kwaliteit, de oppervlakte van het perceel en de woning en het uiteindelijke onderzoek van de binnen- en buitenkant van de woning.

Hierbij kijkt de taxateur naar de indeling, de gebruikte materialen, de afwerking en het onderhoud wat er de afgelopen jaren is verricht door de ‘huidige eigenaars’. Ook spelen zaken, zoals: energiezuinigheid en isolatie een grote rol binnen het rapport, alsmede het erfrecht en het recht van overpad.

Verder wordt er ook gekeken naar huizen in de omgeving en of er vergelijkbare woningen in de omgeving te vinden zijn. Is dit allemaal gedaan? Dan wordt er een uiteindelijk taxatierapport opgesteld en dan kun jij die uiteindelijk aandragen aan de hypotheekverstrekker.

Succes!