
Elke ondernemer wil natuurlijk ondernemen zonder slag of stoot. Hierbij speelt geld een belangrijke rol. Met voldoende liquide middelen kun je namelijk jouw bedrijf draaiende houden. Daarom loont het om jouw liquiditeit goed in de gaten te houden zodat jij niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder geven wij jou een aantal slimme tips.
Wat is liquiditeit?
Elke onderneming heeft een aantal financiële plichten. En deze moeten natuurlijk betaald worden. Voorbeelden van deze plichten zijn het salaris van jouw personeel, het betalen van belasting en de huur van jouw pand. Om dit te kunnen betalen moet je een goede liquiditeit hebben. Met andere woorden moet jouw bedrijf genoeg geld achter de hand hebben voor deze kosten. Daarnaast wil je als bedrijf probleemloos plichten betalen die je in eerste instantie niet verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een crisis of een grote investering. Met een goede liquiditeit kan jouw onderneming wel tegen een stootje.
Tip 1: Vergroot je liquiditeit
Als ondernemer zijnde kun je jouw liquiditeit vergroten. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijfswagen leasen. Zo hoef je niet in een keer al jouw geld te stoppen in een auto, maar je verspreidt het. Je hebt verschillende leasevormen die passen bij jouw onderneming, zoals occasion lease. Hierbij lease je een tweedehandsauto waardoor het maandbedrag een stuk voordeliger zal zijn dan bij een nieuwe auto. Een andere manier om de liquiditeit te vergroten, is om betalingen op de uiterste datum te betalen. Ook kun je efficiënter omgaan met de verkoopprijzen en het voorraadbeheer.
Tip 2: Maak een prognose
Je kunt een prognose maken van jouw liquiditeit. Hiermee maak je een lijst van de verwachte investeringen en inkomsten. Je kunt dat eenvoudig doen aan de hand van een berekening: de inkomsten tel je bij het beginsaldo op en je haalt er de uitgaven van af. Zo heb jij een beter beeld van wat jou te wachten staat. Hierdoor kun je je afvragen of het nodig is om te bezuinigen, of dat je nog een grote investering kunt doen.
Tip 3: Maak afspraken met klanten en opdrachtgevers
Om jouw onderneming zo liquide mogelijk te houden is het van belang dat je afspraken maakt met klanten en opdrachtgevers. Maak helder hoe jij de facturatie wil hebben. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat jij een aanbetaling wil ontvangen bij grote projecten. Ook kun je in delen een factuur opsturen naar jouw opdrachtgever. Zo krijg je in gedeeltes jouw geld zonder dat je daar lang op moet wachten.
Tip 4: Ken de klant
Weet met wie je zakendoet. Wanneer jouw klant financieel stabiel is, is dit natuurlijk heel aantrekkelijk. Als je niet goed weet wat de financiële status is van jouw klant, kun je deze gegevens opvragen bij de Kamer van Koophandel. Dit kost maar een paar euro en hierdoor ga jij met een goede voorbereiding van start.