
Behoorlijk veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een stukje van hun kapitaal te investeren in de aankoop van een vakantiewoning. Dat blijkt omwille van verschillende redenen een goede keuze te kunnen zijn. In eerste instantie is het namelijk zo dat je op deze manier eigenaar wordt van (extra) vastgoed. Daarnaast is het eveneens zo dat je op deze manier zomaar een passieve bron van inkomsten kan realiseren. Dit uiteraard onder de vorm van de huurinkomsten die je kan verwerven. Ben jij ook eigenaar van een recreatiewoning? Dan is je recreatiewoning verzekeren absoluut iets waar je de nodige aandacht aan zal willen besteden. Waarom? Dat ontdek je hieronder!
Kan je, je recreatiewoning verzekeren?
Voor de woning waarin we dagelijks wonen geldt uiteraard dat we deze op verschillende manieren kunnen laten verzekeren. Zo is het mogelijk om een opstalverzekering af te sluiten en kan je ook de inboedel verzekeren middels een inboedelverzekering. Een gelijkaardige mogelijkheid bestaat ook voor een recreatiewoning verzekeren. Dit gezegd hebbende is er hierbij uiteraard wel sprake van een aantal verschillen. Zo is er bijvoorbeeld doorgaans slechts één recreatiewoningverzekering af te sluiten welke wel kan worden uitgebreid met enkele aanvullende dekkingen.
Vergelijkbaar met de inboedel- en opstalverzekeringen voor gewone woonhuizen geldt ook voor de recreatiewoningverzekering dat ze niet verplicht wettelijk moet worden afgesloten. Het is dus geheel aan jou als eigenaar van het vakantiehuis om te bepalen of je van plan bent om dit te doen of niet. Doe je dat niet? Dan is dat dus met andere woorden jouw goed recht, maar je moet wel goed beseffen dat je daardoor een behoorlijk aanzienlijk risico loopt. Denk hier dus altijd goed over na.
Uit welke verzekeringen kan je een keuze maken?
Je recreatiewoning verzekeren gebeurt in eerste instantie door middel van een standaard verzekering waarin verschillende dekkingen zijn inbegrepen. Hierbij gaat het dan om een dekking voor bijvoorbeeld een brand of wateroverlast. Bovendien kan je eveneens in de praktijk vaststellen dat er een handvol met aanvullende dekkingen bestaan. Hierbij kan je onder meer denken aan een dekking voor de schade die wordt veroorzaakt tijdens verhuur. Let wel op, er mag uitsluitend sprake zijn van een recreatieve verhuur en dus niet van een permanente verhuur. Ook een aparte dekking afsluiten voor het verzekeren van de aanwezige inboedel behoort tot de mogelijkheden.
Een recreatiewoningverzekering is het overwegen meer dan waard!
Eerder op deze pagina hebben we je al duidelijk proberen te maken dat je recreatiewoning verzekeren een zeer belangrijke keuze kan zijn om te maken. Het feit dat er geen sprake is van een wettelijke verplichting zorgt er in de praktijk immers niet zelden voor dat mensen de keuze maken om deze verzekering niet af te sluiten. Dat is dus weliswaar perfect mogelijk, alleen moet je er wel aandachtig voor zijn dat je hierdoor geconfronteerd kan worden met significante risico’s. Stel jezelf dan ook in de praktijk zeker altijd de vraag of dit wel echt de juiste keuze voor jou is of niet. Wat ons betreft is je recreatiewoning verzekeren in de praktijk in ieder geval zeker en vast interessant.