
Wellicht sta je als mkb’er op het punt om je bedrijf te verkopen, bijvoorbeeld aan je kind(eren) of aan een medewerker. Daar komt uiteraard wel het een en ander bij kijken. Je moet bijvoorbeeld belasting betalen aan de fiscus over de verkoopprijs minus de boekwaarde van je bedrijf. Maar hoe bepaal je eigenlijk de bedrijfswaarde? We leggen het uit in dit artikel, lees dus snel verder!
Hoe bepaal je wat een bedrijf waard is?
Om de waarde van een bedrijf te bepalen kijk je in principe naar de toekomst: wat gaat het bedrijf in de toekomst aan geld opleveren. Meestal gebeurt dit via een zogenaamde SWOT-analyse, ook wel sterkte/zwakte-analyse genoemd. SWOT staat voor:
- Strengths
- Weaknesses
- Opportunities
- Threaths
Uiteraard wordt er naast de SWOT-analyse ook naar het verleden gekeken en daarvoor zijn de jaarrekeningen belangrijk.
De huidige bedrijfswaarde bepalen
De meest gebruikelijke methode is om naar de intrinsieke waarde te kijken. Kortweg zijn dat de bezittingen van het bedrijf minus de schulden. Dat is echter een methode die geen rekening houdt met de toekomst. Daarom wordt er ook gekeken naar de winstverwachting en het verwachte rendement.
Leestip: https://www.overnameadvies.nl/snel-bedrijf-verkopen
De DCF-methode
De methode die het meest wordt gebruikt is de DCF-methode. Dit is een behoorlijk complexe rekenmethode die kijkt naar de waarde van de in de toekomst verwachte geldstromen. Het bedrijf in kwestie moet daarvoor grondig worden bestudeerd.
De multiples-methode
Een methode die ook vaak gebruikt wordt is de multiples-methode, ook wel comparables of relatieve waardering genoemd. Bij de multiples-methode wordt de prijs van een bedrijf bepaald door te kijken wat er voor vergelijkbare bedrijven is betaald. Deze waarde wordt daarna bijvoorbeeld uitgedrukt in een veelvoud van je winst of omzet. Dit is een snelle manier om tot een goede indicatie van je bedrijfswaarde te komen.
Uiteindelijk zullen de koper en de verkoper overeenstemming moeten zien te bereiken over de waarde van het bedrijf. De prijs en de waarde zijn, zoals we hebben aangegeven, dus niet hetzelfde. De toekomstverwachtingen zijn hierbij erg belangrijk.
Uitgelicht: Je zaak zelf verkopen doe je zó
De hulp van een specialist inroepen is uitermate verstandig. Deze specialist weet precies hoe hij een SWOT-analyse moet doen en kan je adviseren over de te volgen strategie.
Conclusie
Er zijn dus verschillende manieren om je bedrijfswaarde te bepalen. Zorg er in ieder geval voor dat je je goed laat voorlichten en dat je de hulp van een specialist inroept zodat je zeker weet dat je bedrijfswaarde niet te hoog of juist te laag wordt ingeschat.