
Jij weet als geen ander dat jouw bedrijf te vertrouwen is. Je hebt je heel wat jaren ingespannen om het vertrouwen van de consument te winnen. Dat is grotendeels ook gelukt. Toch is er ook nog altijd een kleine groep die het niet aandurft. Die je maar niet voor je weet te winnen. Dat is ook niet zo gek. De digitalisering van onze samenleving heeft ons leven veel makkelijker gemaakt, maar ook kwetsbare punten blootgelegd. Denk alleen al aan het feit dat cybercriminaliteit steeds vaker voorkomt. Cybercriminelen worden slimmer en het zal niet de eerste keer zijn dat persoonsgegevens gehackt worden. Jij weet dat het veilig is, maar hoe kan de consument dit zeker weten? Kortom: hoe win je het vertrouwen van de online consument?
Investeer in informatiebeveiliging
Ten eerste moet de website gewoon kwalitatief in orde zijn. Daarbij moet er aandacht zijn geschonken aan informatiebeveiliging. Je zou eventueel een audit kunnen doorlopen via https://www.digitrust.nl/. Hiermee toon je aan hoe belangrijk je het vindt dat mensen hun gegevens zonder problemen kunnen delen. Indien je de audit succesvol hebt doorlopen, wordt dit beloond met een ISO 27001 certificaat.
Dit certificaat wordt niet zomaar uitgedeeld. Hiervoor moet echt zijn aangetoond dat de website veilig genoeg is. Bovendien worden er regelmatig testjes gedaan. In principe is een ISO 27001 certificaat drie jaar geldig, maar indien mogelijk kan deze vroegtijdig worden ingetrokken.
Geloofwaardige reviews
Er zijn natuurlijk genoeg bedrijven die zelf reviews schrijven en deze op hun eigen website laten plaatsen of hier andere webpagina’s voor inschakelen. Het nadeel van deze zelf geproduceerde reviews is dat het de consument niet de kans geeft om een reëel beeld van het bedrijf te krijgen. Daarom is het belangrijk om te investeren in echte reviews. Vraag zoveel mogelijk aan eerdere klanten of zij een review op jouw website achter willen laten. Schrijf ze zeker niet zelf en probeer die van bestaande klanten ook niet te herschrijven.
Besef goed dat reviews niet altijd overwegend positief zullen zijn. Waar er mensen werken, zullen er ook fouten worden gemaakt. Het is dan ook belangrijk dat de consument duidelijk ziet dat er ook iets met mogelijke negatieve reviews wordt gedaan. Heeft de schrijver bijvoorbeeld een opmerking of zelfs een klacht? Verwijder deze dan niet, maar los het in het openbaar op. Dat wekt alleen maar meer vertrouwen.
Wees zichtbaar als persoon
Soms zien we dat bedrijven heel veel afstand houden van de consument. Ze presenteren zich enkel als bedrijf, maar tonen niets van de gezichten achter het bedrijf. Dit terwijl de meeste consumenten juist behoefte hebben aan een persoonlijke aanpak. Laat medewerkers zichzelf daarom voorstellen op een ‘over ons’ pagina. Probeer ook social media slim te gebruiken. Bijvoorbeeld door af en toe eens live te gaan en vragen te beantwoorden. Hierdoor krijgt het bedrijf meer een gezicht en zal de drempel minder hoog liggen om ook daadwerkelijk iets te bestellen.