Tips

Hoe werkt de waterdruk in je woning?

waterdruk
326views

Een juiste waterdruk in de leidingen van je woning is natuurlijk erg belangrijk. Als je de keukenkraan of de douchekraan open draait, wil je natuurlijk kunnen rekenen op een fijne, krachtige waterstraal. Maar wat is dit niet het geval is e een niet veel mee dan een kabbelend straaltje uit de kraan in de keuken of uit je douchekop komt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met onderdruk en moet je ingrijpen. In dit artikel kun je lezen hoe de waterdruk in huis werkt en wat je, bijvoorbeeld door een drukverhoger te kopen, zoal kunt doen om de waterdruk op het gewenste peil te brengen

Zo zit het met de waterdruk in je huis

De waterdruk in Nederland wordt op de juiste hoogte gebracht en gehouden door speciale elektrische pompen. Deze pompen bevinden zich in waterleidinginstallaties ofwel pompstations, die in heel Nederland aanwezig zijn en waarop nagenoeg elk huishouden in Nederland is aangesloten. De totale afstand van het leidingnetwerk in ons land bedraagt maar liefst zo’n 120.000 kilometer. Een enorme afstand dus! De minimale waterdruk in een woning of bedrijf bedraagt 2,0 bar. In sommige gevallen is de waterdruk te laag en is een drukverhoger kopen, ofwel een hydrofoor pomp, noodzakelijk. Maar hoe kan het dat op bepaalde plekken in Nederland of in sommige woningen de waterdruk niet hoog genoeg is? Dat kan verschillende oorzaken hebben.

De afstand tot het pompstation

Een van de factoren die van invloed is op de waterdruk in je woning is de afstand tot het pompstation van het waterschap. Logt je woning relatief ver van de pompinstallatie, dan kan dit leiden tot periodieke of zelfs permanente onderdruk in je waterleidingnetwerk. Het laten installeren van een drukverhoger biedt dan een blijvende oplossing voor dit probleem. Een loodgieter of installateur inschakelen is slim om te kijken of het plaatsen van een drukverhoger verstandig is.

Ook deze zaken kunnen de onderdruk in je woning verklaren

Het gebeurt ook vaak dat er in je leidingnetwerk een lek zit, waardoor de complete druk in je woning lager wordt. Het enige dat je kunt doen om dit te controleren is de zichtbare behuizing bij langs gaan om te kijken of je een lek kunt zien. Verder kan kalkaanslag in de douchekop of keukenkraan een slappe waterstraal veroorzaken. Check dit goed. Kun je de oorzaak van de onderdruk niet vinden? Schakel dan een installateur in!