Tips

Het hoe en wat van ontslag om bedrijfseconomische redenen

274views

Stel, het bedrijf waarvoor je werkt loopt financieel niet zo lekker. Dan loop je als werknemer het risico ontslagen te worden. Deze vorm van ontslag heet ontslag om bedrijfseconomische redenen. Maar je werkgever mag pas overgaan tot deze vorm van ontslag als aan drie voorwaarden voldaan is. Ten eerste moet hij of zij overtuigende bedrijfseconomische redenen tot ontslag hebben. Daarnaast moet hij jou op de goede gronden geselecteerd hebben. Ten slotte moet er zonder resultaat een zoektocht zijn geweest naar een geschikte andere functie voor jou binnen hetzelfde bedrijf.

Wat is ontslag om bedrijfseconomische redenen?


Van ontslag om bedrijfseconomische redenen is sprake als er enkele of slechts één arbeidsplaats wegvalt door redenen die met de bedrijfseconomische gesteldheid van de onderneming te maken hebben. Dit kan, zoals al genoemd, een slechtere financiële situatie van je werkgever zijn. Maar het kan ook andere redenen hebben. Er kunnen ook arbeidsplaatsen wegvallen vanwege reorganisatie of forse omzetdaling. Ook een bedrijfsverhuizing, wellicht richting het buitenland, kan een reden vormen voor bedrijfseconomisch ontslag.

Heb je recht op een vergoeding na mijn ontslag?


Goed nieuws! Nou ja, je ontslag was natuurlijk geen goed nieuws, maar er is bijkomstig goed nieuws. Als je door bedrijfseconomische redenen ontslagen wordt heb je namelijk recht op transitievergoeding. In sommige gevallen heb je nog recht op hogere of aanvullende vergoedingen. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je werkgever niet netjes alle regels naleeft rondom het bedrijfseconomisch ontslag. Ook als hij of zij ernstig verwijtbaar handelt of gehandeld heeft kan dit van toepassing zijn. Heel soms heb je helaas geen recht op vergoeding. Dit kan zo zijn als er een CAO van toepassing is op jouw arbeidsovereenkomst. Hierin is een andere compensatie of voorziening geregeld.

Kun je bedrijfseconomisch ontslag aanvechten?


Je kunt natuurlijk altijd je ontslag aanvechten. Of het zinvol is, is een tweede. Dit hangt af van enige factoren. Ten eerste is het van belang een goede inschatting te maken van de bedrijfseconomische redenen die in het ontslagdossier vermeld zijn. Kan je werkgever je ervan overtuigen dat je werkplek echt komt te vervallen? En kan je echt niet ergens herplaatsing krijgen? Als de werkgever geen overtuigend antwoord kan geven op deze vragen, is er een redelijke kans dat door het UWV geen ontslagvergunning afgegeven zal worden. Maar wellicht is jouw houding ten opzichte van je werkgever dusdanig veranderd dat je het prima vindt om met een behoorlijk goede financiële regeling in te stemmen met het ontslag?

Bron: Omnius.nl