
Misschien heb je het wel een keer opgemerkt, alle verschillende bierglazen. Je bestelt een met groep vriend(inn)en verschillende soorten bier, je kijkt om je heen, en iedereen heeft een verschillend glas. Maar welke glazen moet je kopen als je een eigen zaak in de horeca hebt? In deze blog nemen we je mee in de historie van de bierglazen en leggen wij een aantal verschillende glazen uit. Als laatste nemen we een kijkje naar horeca glaswerk. Je wilt natuurlijk wel de juiste bierglazen in huis hebben.
De geschiedenis van een bierglas
Bier wordt al zo’n 13.000 jaar lang gedronken. Een historische verklaring voor de verschillende bierglazen, is dat er per verschillend land verschillende glazen werden gebruikt voor bier. Zo werd er bijvoorbeeld in Duitsland uit een pul gedronken. De brede en dikke glazen uit Duitsland hadden een speciaal nut. Ze moesten namelijk hard tegen elkaar geslagen kunnen worden, en daar had je dan ook wel een dik glas voor nodig. Het bier mengde door deze manier met elkaar in de lucht. Hierdoor lieten de adel aan elkaar zien dat niemand op het feest ze wilde vergiftigen.
Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de iconische Engels pint. De vorm van het glas is zo gemaakt dat er nauwelijks schuim in blijft zitten in het glas. En door de vorm konden de glazen gemakkelijk gestapeld worden. Naast deze voorbeelden heb je natuurlijk ook nog de welbekende Belgische tulp en het Nederlandse vaasje.
Bierglazen per bierstijl
De vorm van een glas heeft een grote invloed op de smaak en geur van een biertje. Zo zorgt een glas met een bolling dat de aroma’s zich met elkaar kunnen mengen, wat ook weer werkt op de geur. Een biertje dat hier veelal uit gedronken wordt is een bock bier. Het bier krijgt zo ook nog een goede schuimkraag. De vorm van een glas heeft ook nog invloed op waar het bier je mond raakt. Met zoete en aromavolle bieren heb je het liefst dat de smaak het beste naar voren komt wanneer je het bier drinkt. Zo worden lichte biertjes zoals Blond, sommige I.P.A’s, Amber Ales, etc. met name uit tulpglazen.
Witbier, lambiek en geuze worden dan weer juist uit een robuust, vaak geribbeld en dik glas gedronken. Waarom? Omdat de temperatuur dan het beste behoud wordt. Dan heb je ook nog een weizenglas. Het glas is bij de voet erg smal, waardoor er als je een slok neemt er een luchtbel ontstaan. Die luchtbel zorgt er weer voor dat er schuim naar boven komt.
Horeca glaswerk
In de horeca kan het moeilijk zijn om te bepalen welke glazen je nodig hebt voor je bieren. Het horeca glaswerk is dan ook afhankelijk van de soorten bier die je op de kaart hebt staan. Vaasjes zijn altijd handig voor de normale biertjes, maar daarnaast kun je tulpen voor de speciaal biertje kopen en de dikke glazen voor bier zoals witbier. Luigi Bormioli heeft een speciaal glas ontworpen voor speciaal bier. De Birrateque glazen van Luigi Bormioli zijn speciaal ontwikkeld voor het proeven en beoordelen van bieren. De glazen zijn zeer opvallend en geven een mooie look aan het bier. Wij raden zeer de glazen van Luigi Bormioli aan.
Als het goed is weet je nu alles wat je moet weten over verschillende bierglazen. Onze tip is om te gaan voor speciale bierglazen, vaasjes en de glazen voor witbieren. Zo kunnen de mensen in uw horeca volledig genieten van hun biertje en geef je ze toch een ervaring mee met het drankje.