Tips

Ontslagen: wat nu?

ontslag
279views

Je baan kwijtraken brengt een hoop stress met zich mee. Je moet zo snel mogelijk wat nieuws vinden en zit in de tussentijd zonder inkomen. Gelukkig heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Dit is een bedrag dat je van je werkgever krijgt wanneer de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever is beëindigd. Of je recht hebt op een transitievergoeding en hoog deze voor jou zal zijn leest je hieronder.

Wie komt in aanmerking voor een transitievergoeding?

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om een transitievergoeding te ontvangen. Zo moet je bijvoorbeeld niet ernstig verwijtbaar gehandeld hebben op je werkplek en dus zelf geen aanleiding tot ontslag gecreëerd hebt. Opgesomd zijn de voorwaarden:

  • Je bent ouder dan 18 jaar
  • Het beëindigde contract was voor meer dan 12 uur per week
  • Je hebt niet ernstig verwijtbaar gehandeld 
  • Het ontslag is geen pensioen ontslag 
  • In bepaalde CAO’s  staan dat bij bedrijfseconomisch ontslag er geen recht op een transitievergoeding is

De transitievergoeding berekenen

Je kunt gemakkelijk de transitievergoeding berekenen. De transitievergoeding kan maximaal oplopen tot €84.000,-, tenzij je jaarsalaris hoger is dan dat bedrag. Dan kan je maximaal een volledig jaarsalaris ontvangen. Het bedrag dat je krijgt is 1/3 maandsalaris per jaar dat je in dienst bent geweest. Er vindt geen afronding plaats, dus ook ontvang je 1/3 maandsalaris over de overige maanden en dagen dat je gewerkt hebt. 

Je hebt recht op een hogere transitievergoeding als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Dit is bijvoorbeeld het geval, bij seksueel misbruik. Boven op de transitievergoeding wordt er dan ook een billijke vergoeding toegewezen. Het bedrag dat je dan ontvangt kan een stuk hoger liggen.

Arbeidsrechtadvocaat voor meer informatie

Vermoed je recht te hebben op een (hogere) transitievergoeding maar twijfel je daarover? Dan kun je contact opnemen met een arbeidsrechtadvocaat.