IT-beveiliging is van essentieel belang voor het welzijn van jouw bedrijf. Zonder de juiste beveiliging zal waardevolle bedrijfsinformatie onvoldoende beschermd worden. Met alle gevolgen van dien. Maar hoe bescherm je jouw bedrijf tegen gevaarlijke invloeden van buitenaf? Hoe voorkom je dat gevoelige informatie zichtbaar is voor het publieke domein?
Er kunnen verschillende soorten technologie gebruikt worden om de IT-security van jouw bedrijf te verbeteren. Veel ondernemers kiezen ervoor om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan grote namen zoals Kembit die al jarenlang de IT-security van verschillende bedrijven op zich nemen. Door de IT-beveiliging uit te besteden weet je zeker dat dit op de juiste manier gedaan wordt. Bovendien kunnen zij een risicoanalyse maken en de knelpunten binnen jouw bedrijf weergeven. Maar wat kun je zelf nog meer doen om jouw bedrijf digitaal beter te beschermen? Wij geven 3 nuttige tips.
1. Onderzoek goed welke mensen toegang hebben tot het systeem
Voordat je de IT-beveiliging van jouw bedrijf kunt optimaliseren is het eerst belangrijk om de stand van zaken zoals het nu verloopt op te stellen. Welke wachtwoorden worden er gebruikt? Wie heeft allemaal toegang tot de bedrijfssoftware? Welke rechten hebben bepaalde personeelsleden? En zijn er mensen die eigenlijk over toegang tot specifieke elementen beschikken wat niet noodzakelijk is?
Vooral bij belangrijke systemen die werken met gevoelige bedrijfsinformatie is het belangrijk dat zo min mogelijk mensen hier toegang tot krijgen. Kies daarom enkele medewerkers uit met deze speciale verantwoordelijkheid en druk ze op het hart dat wachtwoorden niet uitgewisseld mogen worden met andere personeelsleden.
Door zo min mogelijk mensen toe te laten door het systeem voorkom je misbruik van de bedrijfsinformatie.
2. Installeer kwalitatief beveiligingssoftware
In onze huidige digitale wereld is een geheel nieuwe vorm van criminaliteit geboren: cybercriminaliteit. Wanneer jouw bedrijf het slachtoffer wordt van een cybercrimineel kan dit ontzettend grote gevolgen hebben. Daarom zijn er dan ook steeds meer knappe koppen die aan kwalitatieve beveiligingssoftware werken.
Het is aan jou om up-to-date te blijven en je beveiligingssoftware regelmatig te vernieuwen en updates te installeren. Kies vooral niet voor zogenaamde gratis apps die hetzelfde resultaat beloven. Het is niet zonder reden dat deze apps gratis zijn. Het werkt vaak niet of matig. Besteed hier dan ook verder geen tijd meer aan, maar neem contact op met een bedrijf die gespecialiseerd is in it security. Zo weet je zeker dat je over de juiste beveiligingssoftware beschikt.
3. Maak goede afspraken met het personeel
Zeker bij grotere bedrijven is het belangrijk om goede afspraken te maken met het personeel wat betreft de beveiliging. Weet iedereen welke bedrijfsinformatie strikt geheim is? Of wat ze moeten doen wanneer ze een opvallend mailtje van een derde partij ontvangen? Het is verstandig om hier extra aandacht aan te besteden. Doe dit bijvoorbeeld door een extra vergadering in te plannen of verstuur de informatie per mail. Denk bijvoorbeeld aan de volgende afspraken:
- Iedereen sluit de computer geheel af bij het verlaten van het kantoor. Laat nooit betrouwbare informatie op het scherm staan.
- Klik nooit door op een phishing mail. Leg natuurlijk ook direct uit hoe je zo’n mail kunt herkennen zodat hier geen fouten door kunnen ontstaan.
- Maak nooit gebruik van een onbekende USB-stick, maar enkel van de USB-sticks die door het bedrijf zelf geleverd worden.
- Controleer altijd bij de manager of CAO of een opvallend mailtje daadwerkelijk van hem afkomt. Hier kan namelijk fraude op de loer liggen.