Friday, September 20, 2024
DienstverleningTips

Wat is transport?

Wat is transport
401views

Het woord transport is voor velen nogal bekend. Door de hoge mate van bekendheid, zijn er ook velen definities. Over het algemeen bedoelen we met transport ‘het verplaatsen van personen of goederen’. In deze blog leggen we de nadruk op transport naar Slowakije.

Transportmogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden om uw goederen te vervoeren. De meest voorkomende transportmogelijkheden zijn; wegvervoer, spoorvervoer en zee-luchtvervoer.

Wegvervoer

Wegvervoer is snel en flexibel, maar tegelijkertijd vaak de duurste vorm van transport. Een voordeel van wegvervoer is dat de lead time het kortst is en de investeringskosten naar verhouding beperkt zijn. Voor transport naar Slowakije geldt hetzelfde.

Spoorvervoer

In tegendeel tot wegvervoer liggen de investeringskosten bij spoorvervoer hoger. Ook spelen personeelskosten en brandstof een rol bij spoorvervoer wat de kostprijs deels bepaald. Door de grote capaciteit is het spoorvervoer goed geschikt voor het vervoeren van zware en grote goederen.

Zee-luchtvervoer

Zee-luchtvervoer is uiterst geschikt voor het vervoeren van grote hoeveelheden bij grote afstanden.

Transport naar Slowakije regelen

Na het kiezen van de transportkeuze is het handig om te letten op de verpakkingseisen. Deze kunnen namelijk per land verschillen. Vaak is de vervoerder aansprakelijk voor beschadigingen die plaatsvinden tijdens het transport. Zorg daarom voor een goede verpakking. Overleg de verpakking altijd met uw vervoerder wat voor u de beste optie is.

Daarnaast is het belangrijk om de internationale leveringsvoorwaarden te regelen. In deze voorwaarden staan afspraken over het transport. Deze internationale leveringsvoorwaarden worden ook wel Incoterms genoemd. In deze Incoterms regelt u wie tot waar het transport verzorgt en geven de Incoterms aan wanneer het risico en de leveringskosten overgaan van de verkoper op koper.

Het op orde hebben van uw documenten is dus noodzakelijk wanneer u besluit zaken te doen in het buitenland. Er zijn namelijk documenten die verplicht worden gesteld bij het in- en exporteren van goederen bij de douane. Door het tijdig op orde hebben van uw documenten voorkomt u onophoud bij de douane.

Wat doet de douane?

Wanneer u goederen gaat importeren of exporteren vanuit een land buiten de Europese Unie, geeft u dit aan bij de Nederlandse douane. Op basis van de aangifte worden de invoer- of uitvoerheffingen berekent. Daarnaast wordt er gekeken of er nog andere douanevoorschriften van kracht zijn. Hierbij kunt u denken aan gezondheid, veiligheid en economie. De hoogte van de invoerrechten zijn mede afhankelijk van handelsverdragen die zijn gesloten met het desbetreffende land. Nu ben je ook op de hoogte als het gaat over transport naar Slowakije.