Tips

3 reden om te investeren in werkgeluk

Burn out coach
64views

Werkgeluk, het is een term die je tegenwoordig overal tegen lijkt te komen. Dat is niet voor niets. Het woord vat samen waar je als werkgever echt het verschil kunt maken en je kunt onderscheiden van andere werkgevers. En dat heeft een hoop voordelen. Iedereen heeft met concurrentie te maken en werkstress speelt in vrijwel iedere branche een rol in de uitdagingen van nu en van de toekomst. Werkgeluk en werkstress vormen samen de balans van een gezonde en productieve werkomgeving.

Voor werkstress kun je het verschil maken door een burn-out coach in te schakelen. Zo’n coach is gespecialiseerd in het voorkomen van burn-outs. De coach kan met persoonlijke begeleiding je medewerkers laten groeien en leren weerbaar te maken tegen stress. Dit betaalt zich vrijwel direct terug lagere verzuimkosten en het voorkomen van verzuim. Werkgeluk vraagt om andere aandacht. Maar eerst, waarom zou je dat doen? We geven je drie redenen.

1. Minder ziekteverzuim en verloop

Werkstress is een van de belangrijkste factoren achter ziekteverzuim en het vertrek van werknemers. Dit levert flink wat extra kosten op voor het vervangen van personeel, het opvangen van vacatures en het inwerken van nieuwe collega’s. Bovendien leidt minder verzuim en verloop tot een instabiele bedrijfsvoering. Door te investeren in het bevorderen van werkgeluk zorg je ervoor dat je medewerkers de werkstress beter aan kunnen. Vaak leidt werkgeluk namelijk tot meer plezier, waardoor stress minder vat krijgt. En zoals eerder gezegd, werkgeluk en werkstress zijn met elkaar in balans. Meer werkgeluk betekent minder werkstress. Met als gevolg dat je als werkgever de verzuim- en verloopkosten aanzienlijk kunt verlagen.

2. Verhoogde productiviteit en betrokkenheid

Gelukkige werknemers zijn productiever, dat is geen geheim. En ook geen toeval. Studies tonen aan dat werknemers met een hoog werkgeluk gemiddeld 12% productiever zijn dan hun minder gelukkige collega’s. Werknemers die zich gewaardeerd voelen door hun werkgever en gelukkig zijn, zetten met enthousiasme extra stappen en leveren betere resultaten en innovatie. En dat zorgt op zijn beurt weer voor een hogere betrokkenheid, wat weer leidt tot een hogere productiviteit. Zo ontstaat er een positieve cirkel die jouw organisatie ten goede komt.

3. Positief werkgeversimago

Organisaties die actief investeren op het welzijn van hun medewerkers hebben vaak een positieve reputatie. En dat is een groot concurrentievoordeel in een arbeidsmarkt waar iedereen strijdt voor de beste medewerkers; en in sommige gevallen om überhaupt vacatures in te kunnen vullen. Hoe komt dat dan? Doordat actief inzetten op werkgeluk betekent dat je als werkgever regelt waar jouw medewerkers gelukkig van worden.

Hoe investeer je dan in werkgeluk?

Werkgeluk is voor iedereen wat anders. De één wordt blij van een extra vrije dag als het perfect weer is om te gaan surfen. De ander wil graag zelf meedenken in een werkproces vorm geven. En weer iemand anders wil graag tijdelijk onder schooltijden werken. Er is geen one size fits all. Dat maakt het in het begin lastig om actief in te zetten op werkgeluk, want waar begin je? Je merkt vast al wel aan de voorbeelden, werkgeluk stimuleer je door in te zetten op bijzondere voorwaarden. De gewone arbeidsvoorwaarden moeten gewoon goed zijn, dat is de basis. Maar werkgeluk creëer je niet met die dingen, werkgeluk komt voort uit de behoeften van jouw medewerkers die het net even leuker en fijner maken om voor jou te werken.

Wat die behoeften zijn, ontdek je door met je medewerkers in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld in periodieke gesprekken, in werkoverleggen of formeer klankbordgroepen en haal input op voor jouw plan voor werkgeluk. En werk je met een burn-out coach, haal ook daar waardevolle input op. De coach signaleert ongetwijfeld trends in jouw organisatie.